Prva ravnateljica Centra za kulturu Silvija Kifer

Silvija Kifer rođena je 1957.g. u Belišću, a članom Amaterskog kazališta Belišće postaje 1971.g. kada dobiva prvu ulogu u predstavi U vrtlogu. Slijede predstave: Bura, Žensko pitanje, Stolica koja se ljulja, Sokol ga nije volio, Porodica Blo, Gospoda i drugovi, Svadbeni marš, Ljubavi Georgea Washingtona i dr. Uloga u predstavi Hidrocentrala u Suhom Dolu, u Belom Manastiru, donosi joj 1988.g. nagradu Stručnog žirija za najbolju glavnu žensku ulogu na Smotri dramskih amatera Slavonije i Baranje. Isti uspjeh postiže i 1989.g. u predstavi Heroj u smokingu u Đakovu, te 1991.g. u predstavi Vjenčanica u Đurđenovcu. Predsjednik Stručnog žirija u Đakovu bio je Frane Krtić, tadašnji prvak drame HNK u Osijeku, koji je dao svoje mišljenje o kreaciji glavne ženske uloge koju je igrala S. Kifer: ” … nametnula se svojim žarom igranja, razvijenim smislom za igru i glumu, te se predstavila kao zrela umjetnička ličnost “. Stručna komisija u Đurđenovcu bila je ovog mišljenja “…izuzetno snažna glumačka kreacija S. Kifer, jednostavnost u igri – kao znak dobrog ukusa, prirodnost, osjećaj scene, pročišćene geste, velike mogućnosti transformacije, vladanje likom/ulogom – osigurava joj visok domet glumačke kreacije. Vladati tekstom, scenom, sobom nije jednostavno – ali je za dobru glumu nužno”. Iz svega ovog navedenog vidljivo je da se radi o vrlo snažnoj i karakternoj osobi na daskama što život znače i s punim pravom nosi laskavi naziv prvakinje drame Amaterskog Kazališta. Svoj neiscrpni talent za scensku umjetnost potvrdila je i 1985.g. kada je započela s vođenjem plesnih grupa Stil i Vizija.

Silvija Kifer, u sredini

Od 1986.g. vrlo uspješno obavlja funkciju tajnice Kazališta (u Službi za kulturne djelatnosti SOUR-a Kombinat Belišće), a njenim postavljanjem za Voditelja kulturnih djelatnosti grada Belišća Kazalište dobiva kvalitetnije smjernice rada i veću brigu za svoje članove.

Godine 1987. uspješno završava seminar za voditelje i koreografe jazz-dancea u Dubrovniku, u klasi poznate koreografkinje Tihane Škrinjarić.

Od 1991.g. preuzima kompletnu odgovornost za režiju i scenografiju svih zabavno-glazbenih programa Kazališta, te još jednom dokazuje i potvrđuje svoj stvaralački smisao za kreativnost i ljepotu scenskog izraza. Vodi računa o scenskom uređenju svakog detalja, a nenametljivim i profesionalnim vođenjem, prigodnim i osmišljenim tekstovima udahnjuje dušu svim programima. Za vrijeme domovinskog rata, njenom zaslugom, Kazalište nekoliko puta gostuje u Šiklošu, Kasszadu, Hercegszantovu, Martincima i Pečuhu, za hrvatsku manjinu i djecu prognanika iz Vukovara.

I nadalje daje odlične kreacije u dramskim predstavama: Tri seoska sveca, Ugledni gost, Općinski načelnik, Deložacija, Veseli četverokut, Samo dvaput je čovjek mlad, Političko vjenčanje, Gle, kako dan lijepo počinje, Dobro jutro, lopovi i dr..

Dobitnica je mnogih priznanja i diploma

Silvija Kifer

Dobitnica je mnogih priznanja i diploma, ne samo od strane Amaterskog kazališta, nego i društava i KUD-ova s kojima je ova udruga imala ili još uvijek ima suradnju. 

Hrvatski sabor kulture Republike Hrvatske dodijelio joj je 1997.g. Srebrnu diplomu, a 2001.g., prilikom obilježavanja 30. obljetnice njenog amaterskog djelovanja, uručeno joj je i najveće priznanje Hrvatskog sabora kulture – Zlatna diploma za uspješan rad na unapređivanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.

Svjesni njenog izuzetnog uspjeha kao glumice, redateljice i scenografa te velikog entuzijazma za amatere i amatersko stvaralaštvo, 2002.g. grad Belišće dodjeljuje joj Plaketu Grb grada Belišća za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom životu Grada.

U 2005. godini Kazalište je obilježilo 100 godina glazbenog i dramskog stvaralaštva i tom prigodom dodijeljeno je 15 priznanja zaslužnima za razvoj glazbenog i dramskog stvaralaštva u Belišću u proteklih 100 godina. Među nagrađenim laureatima našla se i Silvija Kifer. Obilježavanje 35. obljetnice njenog rada na području kulture, 2006. godine, uveličala je još jedna Zlatna diploma Hrvatskog sabora kulture.

Od 2009. godine radi na radnom mjestu Višeg referenta za kulturu, sport i turizam u Upravnom odjelu društvenih djelatnosti Grada Belišća. Iste godine osvaja priznanje Stručnog žirija za najbolju glavnu žensku ulogu u predstavi Žensko pitanje na 2. FAK-u (Festival amaterskih kazališta) u Slavonskom Brodu. Predstavu je i scenografski osmislila i režirala, a publika i Stručni žiri bili su puni hvale:”.. izvedba Amaterskog kazališta iz Belišća bilo je pravo iznenađenje ovogodišnjeg FAK-a.

Redateljski čvrsto utemeljen, uz pažljivo razrađeni mizanscen i osobito scenski govor, koji je dramaturški studiozno vodio kroz cijelu predstavu, nastalo je djelo koje je plijenilo pažnju publike ali i žirija. Čistom kazališnom dramaturgijom, bez nepotrebnih intervencija, glumci i redateljica nisu nastojali bespotrebno nadograđivati autora niti podilaziti publici, a ipak su je u cijelosti osvojili, suvereno vladajući scenom. Glumci su bili u službi autorova teksta i bilo je zadovoljstvo gledati ovu komediju. Nadišli su amaterizam, približavajući se profesionalnoj izvedbi.”

U dugoj tradiciji Amaterskog Kazališta i amaterskog stvaralaštva u Belišću Silvija Kifer jedina je koja nosi četverostruku krunu svog umjetničkog rada.

Osnivanjem Centra za kulturu Sigmund Romberg 2014. g. imenovana je za ravnateljicu ove kulturne ustanove, a na otvorenju obnovljene i uređene zgrade zahvalu za dugogodišnji rad i volju za održavanjem kulturnog života grada Belišća na visokoj razini uputili su joj gradonačelnik Dinko Burić i tadašnji zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Alen Kajmović. U suradnji s glumcima Umjetničke akademije iz Osijeka odigrala je predstavu I u našem gradu i oduševila publiku svojom izvedbom i energijom, kao i redatelja Roberta Raponju koji je i sam nazočio predstavi. Amatersko kazalište Belišće dodijelilo joj je plaketu za 40 godina doprinosa i promicanja amaterskog dramskog stvaralaštva i hrvatske kulture. To je još jedna potvrda činjenici kako je Silvija Kifer iznimno značajna osoba belišćanskog kulturnog života čiji trud i zalaganje nemaju granice.

Centar ZA KULTURU

SIGMUND ROMBERG

Centar ZA KULTURU

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

previous arrow
next arrow
Slider