Rombergove glazbene večeri

Godine 1970. Upravni odbor Amaterskog kazališta Belišće jednoglasno je prihvatio ideju Dragutina Gibičara, tadašnjeg profesionalnog upravitelja Amaterskog kazališta, o utemeljenju glazbene manifestacije posvećene Sigmundu Rombergu pod nazivom Jesenske muzičke večeri. Već sljedeće godine manifestacija mijenja ime u Rombergove muzičke večeri i pod tim nazivom održava se sve do 1990. godine kada, odlukom Upravnog odbora Amaterskog kazališta, mijenja naziv u Rombergove kulturne večeri. Ideja je bila da se pod tim nazivom objedine glazbene i dramske profesionalne i amaterske večeri, projekcije filmova, izložbe slika i ostale kulturne djelatnosti.

Domovinski rat i teška financijska situacija prekinuli su kontinuitet održavanja manifestacije sve do 1996. godine kada su održane jubilarne 20. Rombergove glazbene večeri.

Rombergove glazbene večeri

Pod tim nazivom, manifestacija se održava i danas. Tiska se plakat i program katalog cijele manifestacije.Na dan početka manifestacije predstavnici Grada, Amaterskog kazališta i Centra za kulturu Sigmund Romberg pale svijeću i polažu cvijeće pred Spomen pločom u Radničkoj ulici, na mjestu gdje se nekada nalazila kuća u kojoj je odrastao.

Maestro, hvala za sve - neka glazba dalje teče

Antun Lulić (1927.-1990.)

Glazbeni program posvećen prvom glazbenom voditelju Amaterskog kazališta Belišće, Antunu Luliću (1927.-1990.), vrsnom glazbeniku koji je svirao klavir, orgulje, harmoniku i sve tamburaške instrumente, vodio prvi zabavni i tamburaški orkestar Amaterskog kazališta i za njih pisao notne aranžmane.

Nositelj programa je glazbena sekcija Kazališta i gostujući glazbenici.

Prvi program u znak sjećanja održan je na desetu godišnjicu njegove smrti, 2000. godine i bez prekida održava se i danas.


Na dan programa predstavnici Grada, Amaterskog kazališta i Centra za kulturu Sigmund Romberg pale svijeću i polažu cvijeće na njegovom grobu na gradskom groblju u Valpovu.

Belišćanski dječji festival Vedrofon - BDF

U želji da se u Belišću ponovno pokrene glazbeni dječji festival i oživi belišćanska tradicija dječje festivalske pjesme, Grad Belišće, Turistička zajednica grada Belišća i Centar za kulturu Sigmund Romberg pokrenuli su, 2014. godine, projekt pod nazivom:

Belišćanski dječji festival Vedrofon.

Festival se održava krajem svibnja u nastavno-sportskoj dvorani OŠ Ivana Kukuljevića Belišće i na njemu sudjeluju dječji zborovi, iz svih krajeva Republike Hrvatske, starosne dobi između 6 i 14 godina.

Središnji Koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine-prijatelji djece ovaj festival proglasio je Naj-akcijom za 2014. godinu.

Belišćanski dječji festival Vedrofon - BDF

Najbolji, na osnovu odluke prosudbene komisije, osvajaju Plaketu Zlatni, Srebrni i Brončani belišćanski listić, a zbor s najboljom novom skladbom osvaja Plaketu Bijeli belišćanski listić.

Memorijal Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje

Dragutin Merc- Nunoš, Doček Djeda mraza 1963. g.

Da bi odali dužno poštovanje rano preminulom glumcu, komičaru i dugogodišnjem predsjedniku Amaterskog kazališta Belišće, Dragutinu Mercu, članovi Upravnog odbora Kazališta donijeli su 1972. godine odluku o održavanju dramske manifestacije pod nazivom Memorijal Dragutina Merca-Nunoša, na kojoj bi nastupale amaterske kazališne grupe s naše regije i neko profesionalno kazalište.

Nakon smrti još jednog dugogodišnjeg entuzijasta na području kazališne djelatnosti, glumca i redatelja, Ivana Nikolnikova od 1977. godine ova dramska manifestacija ravnopravno nosi i njegovo ime.

Godine 1990., odlukom Upravnog odbora Kazališta, manifestacija je spojena s glazbenom manifestacijom posvećenoj Sigmundu Rombergu, pod zajedničkim nazivom Rombergove kulturne večeri koje su objedinile dramske predstave, glazbene programe, izložbu slika i projekciju filma.

Domovinski rat i teška financijska situacija prekinuli su kontinuitet održavanja ove manifestacije sve do 1996. godine kada je održan 17. memorijal Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje i traje do današnjih dana. Tiska se plakat i program cijele manifestacije.
Na dan početka manifestacije predstavnici Grada, Amaterskog kazališta i Centra za kulturu Sigmund Romberg pale svijeće i polažu cvijeće na njihovim grobovima na gradskom groblju u Belišću.

Dragutin Merc-Nunoš

Dragutin Merc - Nunoš ( 1924. - 1967. )

Rođen je 1924.g. u Belišću gdje je završio i osnovnu školu. Građansku školu pohađao je u Osijeku, a izučio je zanat strojobravara u Belišću.

Godine 1947. zapošljava se u Belišću u svojoj struci, ali je već 1949.g. postavljen za sindikalnog rukovoditelja i radi kao kulturno prosvjetni referent. Iste godine organizira osnivačku skupštinu RKUD Lazo Radivojević–Putnik i u novoosnovanom društvu vrši funkciju tajnika.

Iz sindikata prelazi u nabavnu službu tadašnjeg Kombinata “Belišće”, igra u belišćanskom nogometnom klubu, te postaje i nogometni sudac. Ali njegova prava ljubav je rad u dramskoj sekciji tadašnjeg RKUD-a.
Na temelju sve kvalitetnijih izvedbi dramske sekcije, a na prijedlog Saveza amaterskih kazališta Hrvatske, RKUD Lazo Radivojević – Putnik prerasta 1957.g. u Amatersko kazalište, a prvi predsjednik Upravnog odbora je upravo Dragutin Merc – Nunoš. I od tada neprekidno se nalazi na rukovodećim funkcijama u Kazalištu.

U svom, gotovo dvadesetogodišnjem, radu na polju kazališne umjetnosti, kao glumac ostvario je niz zapaženih uloga i bilo je dovoljno da se samo pojavi na sceni pa da u gledalištu nastane smijeh. Nezaboravne su njegove glumačke kreacije u predstavama: Tri seoska sveca, Bura, Hura, sinčić, Uzoran muž, Porodica Blo, Draga Ruth, Klupko i mnogim drugim, te muzičkim komedijama Stvaramo reviju, Ti, more i ja i Matematika, ljubav i pjesma. U ovoj posljednjoj, za ulogu školskog podvornika Sebastijana, dobiva pismenu pohvalu ocjenjivačke komisije na republičkom festivalu dramskih amatera Hrvatske u Otočcu.

Ostvario je i niz nastupa kao humorist i voditelj zabavnih večeri Amaterskog kazališta, a kao čovjek, prijatelj, rukovoditelj i glumac bio je cijenjen ne samo u Belišću nego i izvan njega.
Umire 1967.g.

Kako bi njegov lik i doprinos kulturnom životu Belišća ostao u trajnoj uspomeni, Amatersko Kazalište, na petu godišnjicu njegove smrti, 1972. godine započinje s održavanjem dramske manifestacije pod nazivom Memorijal Dragutina Merca – Nunoša.

Ivan Nikolnikov - Vanja

Ivan Nikolnikov - Vanja ( 1888. - 1975. )

Rođen je 1888. godine. Na šumsko radilište u Voćin dolazi 1916. godine, kao ratni zarobljenik iz Rusije gdje je prije rata završio dvije godine likovne akademije, a u vojsci se počeo baviti i glumom.

Njegov likovni talent brzo biva uočen, te je prebačen u Belišće za crtača u direkciju uskotračne slavonsko-podravske željeznice. Sretan spoj likovnog i glumačkog dovodi ga do formiranja Diletantske sekcije 1918. godine.

Piše svoje prvo i jedino dramsko djelo Nesretna sudbina koje je izvedeno 1919. godine u tadašnjem Radničkom domu, u kome igra glavnu ulogu i režira predstavu.

S tom predstavom započinje era dugogodišnjeg plodnog rada kazališnog amaterizma u Belišću, na čelu s Ivanom Nikolnikovim, koji se pojavljuje kao redatelj, scenograf i glumac u svim kasnijim predstavama.

Godine 1954., s komedijom Nedužan zavodnik, proslavlja 35. obljetnicu svog bogatog kazališnog rada, a 1956. godine, s dramom Mećava, definitivno se oprašta od pozornice s kojom je bio neraskidivo vezan blizu 40 godina.

Odajući mu priznanje, na Redovitoj godišnjoj skupštini Amaterskog kazališta 1961. godine, biva izabran za počasnog člana, a 1965. godine za doživotnog počasnog predsjednika Upravnog odbora Amaterskog kazališta.

Umire 1975. godine, a od 1977. godine dramska manifestacija nosi i njegovo ime.

Rad Ivana Nikolnikova, na polju dramskog stvaralaštva, između dva svjetska rata imao je veliki utjecaj na kasniji razvoj dramskog amaterizma kod nas, te ga se s pravom može smatrati pravim utemeljiteljem kazališnog amaterizma u Belišću.

Centar ZA KULTURU

SIGMUND ROMBERG

Centar ZA KULTURU

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

Centar za kulturu

SIGMUND ROMBERG

previous arrow
next arrow
Slider